Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Hornhuizen. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Vrijdag 12 oktober t/m 3 februari 2019
Relieken

Relieken

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

Locatie Catharijneconvent Utrecht: Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Lees meer
Vrijdag 9 november t/m 2 december 2018
World Press Photo in Groningen

World Press Photo in Groningen

Wij bieden de WORLD PRESS PHOTO tentoonstelling een podium in Groningen: prachtige persbeelden, portretten en documentairefoto's uit alle windstreken. Deze foto's vertellen unieke verhalen waar nog veel meer over te weten is; wat gebeurt er in de wereld, hoe communiceert beeld en hoe is zo'n foto gemaakt? Het is mogelijk de tentoonstelling te bezoeken met de klas of uw collega's. Van 9 november - 2 december 2018 zijn we terug in de Synagoge.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Lees meer

15

november
Leonardo da Vinci (1452-1519)

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Michiel Plomp is hoofdconservator Kunstverzamelingen van het Teylers Museum te Haarlem. Teylers Museum organiseert in het najaar van 2018 een grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci, de meest veelzijdige en beroemdste kunstenaar uit de Renaissance. Kunst in Zicht heeft conservator Michiel Plomp uitgenodigd een toelichting te geven op deze tentoonstelling. Leonardo (1452-1519) was in zijn tijd al beroemd om zijn ongekende gave om menselijke karakters en emoties op overtuigende wijze uit te beelden. Hij was een van de eerste kunstenaars die geboeid was door de relatie tussen innerlijk en uiterlijk. Dit blijkt behalve uit zijn beroemde schilderijen, zoals de Mona Lisa, nog meer uit de tientallen tekeningen die hij van het menselijk gezicht heeft gemaakt. In Het Laatste Avondmaal komt al zijn kennis over de uitbeelding van emoties en karakters samen. Vanaf het moment van voltooiing was de muurschildering beroemd vanwege Leonardo's geslaagde ‘typecasting' van de apostelen, én vanwege de levendige en overtuigende wijze waarop hij hun uiteenlopende reacties op de woorden van Jezus had uitgebeeld, zoals verwarring, ontzetting, verbazing, woede en verdriet. Het Laatste Avondmaal kan als muurschildering uiteraard niet reizen, maar zal op bijzondere wijze op origineel formaat aanwezig zijn in de tentoonstelling. De tientallen bruiklenen zijn onder meer afkomstig uit de verzamelingen van de koningin van Engeland, het Nationaal Museum in Boedapest, de Albertina in Wenen, het Louvre, en vele andere instellingen. Naast de tekeningen van Leonardo da Vinci zelf is ook werk van navolgers te zien. Prijs voor donateurs €11,00 mits van tevoren betaald. Aanmelden voor de lezing of tel. 050 318 8651

Locatie Remonstrantse Kerk Groningen: Coehoornsingel 14 Groningen
Tijd 19:30 - 21:30 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Inlichtingen aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl
Lees meer
Vrijdag 16 november t/m 18 november 2018
GLOW - Kerstshow BINN

GLOW - Kerstshow BINN

Dompel je dit jaar ook weer onder in de warme sfeer van onze jaarlijkse kerstshow in de kerk van Tolbert! We nemen je graag mee naar verschillende werelden en zijn benieuwd waar jij je het meest thuis voelt: waar voel jij de glow!? You're invited! Openingstijden: Vrijdag 16/11 19.00 - 22.00 uur Zaterdag 17/11 10.00 - 21.00 uur Zondag 18/11 13.00 - 17.00 uur

Locatie Kerk Tolbert: Hoofdstraat 48 Tolbert
Lees meer

17

november
In modo mediterrano van Musica Retorica

In modo mediterrano van Musica Retorica

Op de lessenaars van Musica Retorica o.l.v. Christofoor Baljon prijkt deze keer 16e- en 17e-eeuwse muziek van Spaanse, Catalaanse en Italiaanse bodem. Bij deze mediterrane bloemlezing gaat het deels Latijns toe, zoals in de liturgische muziek van Cristóbal de Morales of Tomás Luis de Victoria, bijgenaamd ‘el compositor de Dios’. Maar er is ook vrolijke Spaanstalige muziek zonder wierookgeur. In Italië zorgde de alleskunner Claudio Monteverdi ervoor dat de schatrijke Gonzaga’s en de Orsini’s zich ook buiten de kerk niet hoefden te vervelen, getuige zijn schitterende Italiaanstalige madrigalen. In dit bonte Zuid-Europese boeket is ook plaats voor een bijzondere loot, want in Engeland (altijd weer Engeland!) stond zelfs in de 19e eeuw de renaissance nog in volle bloei. Voor deze concerten online kaarten bestellen? Kies eerst uw datum: zondag 11 nov, 15.00, NH kerk Norg zaterdag 17 nov, 20.15, NH kerk Winsum-Obergum zondag 18 nov, 15.00, Pelstergasthuiskerk Groningen Op ons programma staan de volgende werken: Cristóbal de Morales (1500-1553): Circumdederunt me Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594): Super flumina Babylonis Tomás Luis de Victoria (1548-1611): Gaude Maria virgo idem: Jesu corona virginum idem: Pange lingua Claudio Monteverdi (1567-1643): Cor mio, mentre vi miro idem: Ecco mormorar l’onde idem: Gira il nemico insidioso Amore idem: Sí, ch’io vorrei morire Carlos Patiño (1600-1675): Embarcar quiere Fileno Joan Cererols (1618-1680): ¡Ay, qué dolor! idem: Serafin que, con dulce harmonia Robert Lucas Pearsall (1795-1856): Lay a Garland

Locatie Kerk Obergum: Kerkpad 10 Obergum
Tijd Aanvang 20:15 uur
Prijs Toegang EUR 15,00
Lees meer

17

november
Cantus Ensemble / gaat wegens omstandigheden niet door

Cantus Ensemble / gaat wegens omstandigheden niet door

NB: GAAT WEGENS OMSTANDIGHEDEN NIET DOOR! Concert Cantus Ensemble o.l.v. Edwin Velvis, m.m.v. blokfluitist Eran Wajsenblum. Het Cantus Ensemble is vorig jaar begonnen als vocaal ensemble met zes zangers, maar is inmiddels uitgegroeid tot een dubbelkwartet dat bestaat uit acht ambitieuze zangers, onder leiding van dirigent Edwin Velvis. In een kort programma met als thema 'gedenken en vooruitzien', brengen zij prachtige muziek van (de familie) Bach tot aan hedendaagse componisten. Zo zingt het dubbelkwartet bijvoorbeeld de motetten 'Unser Leben ist ein Schatten' (Johann Bach) en 'Ich lasse dich nicht' (J.S. Bach). De muziek van Bach komt ook in een ander werk terug, namelijk het Busslied van Peter Cornelius. Dit lied, over boetedoening, baseerde Cornelius op de Sarabande uit de Eerste Franse Suite van Johann Sebastian Bach. Enerzijds is er dus ruimte voor bezinning in dit concert, maar ook voor vooruitzien naar het licht, zoals in 'O Nata Lux' van Lauridsen. Verder werkt blokfluitist Eran Wajsenblum mee aan dit concert. Hij studeerde blokfluit aan de conservatoria in Utrecht en Amsterdam en specialiseerde zich in de geschiedenis en het gebruik van de blokfluit. Eran won tijdens zijn studie verschillende belangrijke concoursen, waaronder de Keren Sharet Competition.

Locatie Kerk Garnwerd: Burgemeester Brouwerstraat 1 Garnwerd
Tijd Aanvang 20:15 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Zaterdag 17 november t/m 18 november 2018
Concerten Capella Groningen

Concerten Capella Groningen

Sloveense wortels, gerijpt volgens Vlaamse traditie en naar Frans recept op smaak gebracht met verse Italiaanse kruiden. Het klinkt als een culinair experiment, maar het betreft de muziek van Jacobus Gallus (ook: Jacob(us) Handl/Händl), een van de grote componisten van de late renaissance. Toch is zijn werk veel minder bekend dan dat van tijdgenoten als Lassus, de Monte en Gabrieli. Beschrijvingen van de muziek in zijn tijd richten zich vaak op de grote centra van muzikale ontwikkeling, met name in de lage landen en Italië. Wellicht dat daarom de Sloveense Gallus, die nooit een aanstelling aan een belangrijk hof heeft gehad, minder aandacht heeft gekregen dan hij op basis van de kwaliteit van zijn muziek zou verdienen. Capella Groningen brengt dan ook graag een programma waarin Jacobus Gallus centraal staat. Qua tijd bestrijkt het programma, met de thematiek van smeekbedes, de laatste decennia van de 16e eeuw, de laatste hoogtijdagen van de renaissance polyfonie en tegelijk het moment dat vanuit Venetië een nieuwe mode opkwam met een meer homofone schrijfwijze. Op het programma o.a. de Missa super Sancta Maria, een van Gallus’ parodiemissen, gebaseerd op het motet Sancta Maria, virgo virginum van Philippe Verdelot, dat ook wordt uitgevoerd. Daarnaast werk van bekende en onbekendere tijdgenoten die in dienst waren van het hof in Praag. Omdat één van de uitvoeringen plaatsvindt op 11 november is er ook een gebed tot Martinus opgenomen, als ludieke tegenhanger van de vele Sint Maartensliederen die dezelfde avond gezongen zullen worden. In Groningen en Middelstum zal luitist Israel Golani zijn medewerking verlenen aan de concerten. 17 november 2018 Der Aakerk Groningen, 20.15 uur 18 november 2018 Hippolytuskerk Middelstum, 15.00 uur Kaartreservering (Groningen en Middelstum) via de mail of de website of 0503095698.

Locatie Der Aa-kerk Groningen en Hippolytuskerk Middelstum
Inlichtingen reserveringen@capellagroningen.nl
Lees meer
Zaterdag 17 november t/m 18 november 2018
Expositie Culturele commissie Adorp

Expositie Culturele commissie Adorp

De CCA organiseert op 10,11 en 17,18 november 2018 in de kerk van Adorp een expositie met twee bijzondere kunstenaars. De expositie is gratis toegankelijk van 14.00 - 17.00 uur. De opening wordt muzikaal opgeluisterd met mooie liederen U bent van harte uitgenodigd bij de opening op zaterdag 10 november 14.00 uur, kerk Adorp Flip Gaasendam Flip Gaasendam volgde zijn opleiding aan de academie Minerva in Groningen. Befaamd om zijn impressionistische schilderijen van poëtische modellen en sfeerimpressies van Hotel van der Werff op Schiermonnikoog is hij niet meer weg te denken is uit de hedendaagse schilderkunst. Marcel Duran Marcel Duran volgde een klassieke opleiding tot beeldend kunstenaar aan de academie Minerva in Groningen. Na zijn opleiding studeerde hij een jaar aan het Instituut Seni Indonesia in Yogjakarta. Hij schildert onderwerpen die hij om zich heen ziet: het landschap; de stad met haar gebouwen, straten en water; portretten en figuren.

Locatie Kerk Adorp: Torenweg 4 Adorp
Lees meer

18

november
Tomás Luis de Victoria

Tomás Luis de Victoria

Tomás Luis de Victoria (ca. 1548-1611), Kyrie & Gloria Ēriks Ešenvalds (1977), ‘Stars’ Vocaal Ensemble Sirius o.l.v. Augustijn Pool Na jaren te hebben gezongen in koren van divers pluimage wilden de jonge zangers van Sirius zichzelf uitdagen om eens in kleine bezetting te gaan zingen. Voorheen een sextet, maar inmiddels gegroeid tot een octet. Vandaag hoort u twee bekende ordinarium gezangen van De Victoria. Tomás Luis de Victoria wordt beschouwd als één van de grootste Spaanse componisten van zijn tijd. Victoria leefde tijdens het hoogtepunt van de contrareformatie en de muziek die hij schreef bestond dan ook voornamelijk uit religieuze, vocale werken, zoals missen en motetten.

Locatie Lutherse kerk Groningen: Haddingestraat 23 Groningen
Tijd Aanvang 10:00 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Lees meer

18

november
Romantische muziek

Romantische muziek

Het Gronings Kamerkoor onder leiding van Jelte Hulzebos, zingt dit najaar romantische muziek. De Engelsman Edward Elgar (1857-1934) ging samen met zijn vrouw Alice geregeld op vakantie naar Beieren in Duitsland. Dit inspireerde Elgar tot een cyclus van zes lichtvoetige liederen: ‘From the Bavarian Highlands’. Alice maakte de teksten en ging daarbij uit van Beierse volksliedjes. Het gaat over warmte, geluk, liefdesverdriet, bidden en een schuttersfeest. Lammert Wiersma begeleidt op de piano. Behalve van de Engelse Elgar zingt het koor ook werk van de Duitse Johannes Brahms (1833-1897). (Elgar bewonderde Brahms zeer. Hij kreeg de bijnaam ‘de Engelse Brahms’). Van Brahms wordt uitgevoerd: ‘Sechs Lieder und Romanzen, opus 93a. Verder zingen we van Ola Gjeilo (1978- ) ‘The ground’ en van Gerald Finzi (1901-1956) enkele liederen uit zijn ‘Seven poems of Robert Bridges’. Het Intermezzo wordt verzorgd door Duo Abrazo: Marian van der Heide, sopraan en Rob Nijboer, gitaar. Ze brengen van John W. Duarte (1919-2004) Five Quiet Songs, op. 37 (1968). Op 11 november in de dorpskerk in Peize en op 18 november in de Lutherse kerk in Groningen.

Locatie Dorpskerk en Lutherse kerk: Dorpskerk 1 Peize en Lutherse Kerk Haddingestraat 23 Groningen
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer